четвер, 11 лютого 2016 р.

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ смт.ПЕРЕГІНСЬК та НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОЇ БОРОТЬБИ

                                              Треба знати теперішнє життя свого народу, щоби розуміти,
                                              як воно складалося і як його далі вести, доконче треба
                                              знати його  минулість.

                                                                                                                                     М. Грушевський


      Боротьба за Українську Самостійну Державу - це зміст змагань всіх поколінь українського народу від найдавніших часів його історії. Форми тієї боротьби були різні, відповідно до даної ситуації. У  цій боротьбі український народ завжди спирався на свої власні сили, виступав на арену історії як борець за свої національні права.
     Найбільш кровопролитним в цьому плані виявилося ХХ століття -  це 1-ша і 2-а світові війни і як продовження - героїчна боротьба ОУН-УПА 1940-1950-х років. Саме цим сторінкам історії присвячений музей у Перегінську.
       Музей УПА відкрили з нагоди відзначення 70-річчя Української  Повстанської Армії  14 жовтня 2012 року.Вже за рік музей поповнився новими експонатами та
 отримав назву ІСТОРІЇ СЕЛИЩА ПЕРЕГІНСЬК ТА НАЦІОНАЛЬНО- ВИЗВОЛЬНОЇ БОРОТЬБИ і представляє не тільки героїчну сторінку УПА в історії Перегінська, а й ілюструє визвольні змагання краю впродовж ХVIІ-ХХ ст., розкриває нам історію селища Перегінськ.
     Музей розташований в будівлі, де наприкінці 1940-х – на початку 1950-х  років в Перегінську містилася окружна тюрма, куди енкаведисти звозили повстанців та тих, кого підозрювали у співпраці із ними. 
     В залі № 1 представлені предмети, ілюстративні матеріали, що знайомлять відвідувачів з історією селища Перегінськ -  це історія Перегінського замку,  інтер»єр бойківської хати. Цікаві матеріали про нашу історію містять розділи «Культура і освіта», «Духовне життя», «Ремесла і рукоділля». Є цікаві відомості про Перегінську рельєфну різьбу по дереву, про родину Люклянів. Зокрема Микола Люклян виготовив біля сорока інкрустованих іконостасів для церков всієї України. Ще його вироби, як пам»ячник творчості, є в обох церквах Перегінська. Викликає цікавість колекція фотографій 1-ої половини ХХст.

   

      Експозиція  Залу № 2 відтворює  історію героїчної боротьби прикарпатців. Тут виставлено фотографії , військову форму, нагороди й атрибутику УПА. Окремими стендами оформлено національно-визвольну боротьбу під проводом Б.Хмельницького, опришків на чолі з Федором Бизаром, Українських Січових Стрільців, Українських Повстанців та їх послідовників. Матеріали та фотографії відтворюють документальну розповідь про відвагу і героїзм жителів Перегінська.

 
     Особливої уваги заслуговує підвальне приміщення, яке збереглося ще з 40-50-х років ХХст., де саме і знаходилась районна тюрма НКВД. Саме зараз проходить реставрація і відновлення цього підвалу членами місцевого Братства УПА - Романом Коренем, Савчуком Ярославом, Люкляном Василем, Лисюком Костем, Марком  Богданом, Семковичем Дмитром та ін.

                                                                                                                     
Витвицька Оксана
15 лютого 2016р.

Немає коментарів:

Дописати коментар